Nowe możliwości leczenia grzybicy paznokci za pomocą światła - Erkiert-Polguj, Anna; Algiert, Barbara; Rotsztejn, Helena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Grzybica paznokci jest częstą chorobą dotyczącą aparatu paznokciowego, a jej leczenie wg obecnie obowiązujących standardów nie zawsze przynosi zadowalające efekty. Celem pracy jest zwrócenie uwagi na nowe możliwości terapii z wykorzystaniem promieniowania laserowego, promieniowania ultrafioletowego typu C, a także terapii fotodynamicznej. Najwięcej danych piśmiennictwa dotyczy wykorzystania lasera neodymowo-yagowego, a także laserów diodowych lub ablacyjnego lasera dwutlenkowo-węglowego. Niektórzy autorzy, aby poprawić skuteczność leczenia, stosowali przed zabiegiem usuwanie mas grzybiczych lub dołączali miejscowe leczenie preparatami przeciwgrzybiczymi. Ponadto przedstawiono metodę fotodynamiczną wykorzystywaną w leczeniu stanów przednowotworowych i powierzchownych nowotworów skóry, która daje obiecujące wyniki w terapii grzybicy paznokci z zastosowaniem tych samych lub innych fotouczulaczy. Uzyskane przez autorów efekty leczenia i brak poważnych działań ubocznych zachęcają do stosowania tego typu terapii, ale żadna z metod do tej pory nie została porównana z leczeniem farmakologicznym wg aktualnych wytycznych.