Postępowanie w zaawansowanym raku krtani – opis przypadku - Sykutera, Monika A.; Piersiala, Krzysztof D.; Szyfter, Maciej; Tokarski, Maciej; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2016)
W pracy przedstawiono przypadek 42-letniej kobiety z rozpoznanym rakiem płaskonabłonkowym krtani i gardła dolnego. Pacjentka została poddana pierwotnej radiochemioterapii (2013 r.). Wskutek wystąpienia wznowy (2015 r.) wykonano laryngektomię całkowitą – zabieg okazał się nieradykalny. W pracy przeanalizowano opisane w piśmiennictwie sposoby postępowania w zaawansowanym raku krtani oraz słuszność zastosowania aktualnie dostępnych metod diagnostycznych.