Ocena wpływu działań fizjoterapeutycznych i czasu trwania choroby na jakość życia pacjenta z chorobą Parkinsona - Augustyniuk, Katarzyna; Knapik, Joanna; Starczewska, Małgorzata; Schneider-Matyka, Daria; Szkup, Małgorzata; Jurczak, Anna (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp. Choroba Parkinsona ( Parkinson’s disease – PD) prowadzi do stopniowej utraty samodzielności oraz całkowitego uzależnienia pacjenta od pomocy innych w elementarnych czynnościach dnia codziennego. W procesie leczenia istotne jest podejmowanie działań zmierzających do poprawy funkcjonowania pacjenta, co można osiągnąć przez oddziaływanie fizjoterapeutyczne. Cel pracy . Ocena jakości życia pacjentów z chorobą Parkinsona z uwzględnieniem zmiennych dotyczących czasu trwania choroby oraz podejmowania przez nich zabiegów fizjoterapeutycznych. Materiał i metody . Badaniem objęto 80 pacjentów, członków Szczecińskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z C horobą Parkinsona. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego własnego autorstwa zawierającego pytania charakteryzujące badanych pod kątem socjodemograficznym i zdrowotnym. Do oceny jakości życia wykorzystano Kwestionariusz SF-36.v. 2. Wyniki badań . Wykazano niski poziom jakości życia wśród badanych – 40,75 punktów. Najniższą punktację uzyskali pacjenci w domenie ograniczeń fizycznych. Najwięcej trudności i ograniczeń (48,75% – 39 osób) sprawiały czynności, takie jak: bieganie, podnoszenie ciężarów, uczestniczenie w sportach wymagających dużego zaangażowania. Osoby, które podejmowały rehabilitację, wykazały niewielkie trudności w pokonywaniu dystansu 500 metrów. Pacjenci nie podejmujący działań fizjoterapeutycznych (20% – 16 osób) uzyskali najniższy poziom jakości życia. Najczęstsze ograniczenia dotyczące czynności o umiarkowanej trudności występowały w grupie osób chorujących 5–10 lat. Wnioski . 1. Choroba Parkinsona negatywnie oddziałuje na ocenę jakości życia, w największym stopniu ograniczając funkcjonowanie fizyczne. 2. Czas trwania choroby Parkinsona ma wpływ na ograniczenia w czynnościach życia codziennego o umiarkowanej trudności. 3. Systematyczne zabiegi fizjoterapeutyczne wpływają na podniesienie poziomu jakości życia osób z chorobą Parkinsona.