Występowanie upadków wśród pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w wieku podeszłym w zależności od liczby i rodzaju zażywanych leków - Kamińska, Magdalena Sylwia; Brodowski, Jacek; Karakiewicz, Beata (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Przyczyny upadków osób po 65. roku życia są złożone ze względu na charakterystyczne dla wieku podeszłego występowanie inwolucyjnych zmian starczych, wielochorobowość i polipragmazję, które sprzyjają upośledzeniu mobilności. Cel pracy . Ocena występowania upadków wśród pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w wieku podeszłym w zależności od liczby i rodzaju zażywanych leków. Materiał i metody . Badaniami objęto 304 osoby w wieku 65–100 lat, korzystające ze świadczeń zdrowotnych w warunkach ambulatoryjnych. Odsetek badanych kobiet wyniósł 77,3%, mężczyzn – 22,7%. Średnia wieku badanych osób wyniosła 78,6 ± 7,4. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem Geriatrycznego Kwestionariusza Wywiadu Środowiskowego. Wyniki . Stwierdzono, iż większa liczba przyjmowanych leków przyczynia się do większej liczby upadków (test χ2; p 0,05). Wykazano jednak zależność pomiędzy płcią a liczbą przyjmowanych leków (test χ2; p < 0,05). Odnotowano istotną statystycznie zależność między przyjmowaniem leków hipotensyjnych, leków anksjolitycznych oraz doustnych leków przeciwcukrzycowych a liczbą upadków (test χ2; p < 0,05). Wnioski . 1. Stosowanie większej liczby leków, niezależnie od grupy farmakologicznej, przyczynia się do większej liczby upadków, co może wiązać się ze zjawiskiem interakcji poszczególnych rodzajów leków lub być konsekwencją mnogości chorób predysponujących do upadku. 2. Polifarmakoterapia jest czynnikiem ryzyka upadków, jednakże trudno wskazać, która grupa farmakologiczna, omówiona w niniejszym badaniu, ma decydujący wpływ na występowanie upadków. 3. Wskazuje się na potrzebę indywidualizacji farmakoterapii geriatrycznej, minimalizującej wystąpienie jatrogennego zespołu geriatrycznego, predysponującego do upadków.