Skład ciała i zaburzenia depresyjne u osób z zespołem metabolicznym po 55. roku życia - Knyszyńska, Anna; Bażydło, Marta; Zabielska, Paulina; Karakiewicz, Beata; Lubkowska, Anna (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp. Starzenie się jest procesem fizjologicznym, podczas którego następuje szereg inwolucyjnych zmian narządowych, prowadzących również do zmiany w składzie ciała i obniżeniu sprawności funkcjonalnej organizmu w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko występowania chorób przewlekłych, rozwijających się na podłożu zaburzeń metabolicznych oraz depresji. Cel pracy. Analiza składu ciała oraz występowania zaburzeń depresyjnych u osób po 55. roku życia, obciążonych zespołem metabolicznym. Materiał i metody. Grupa badana to 157 osób w wieku 55–69 lat (112 kobiet i 45 mężczyzn). Przeprowadzono badanie analizy składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej (Jawon IOI 353). Do oceny występowania zaburzeń depresyjnych wykorzystano kwestionariusz 30-stopniowej Geriatrycznej Skali Depresji. Wyniki. W grupie badanej kobiety osiągały istotnie niższe niż mężczyźni średnie wartości zmiennych dotyczących beztłuszczowej masy ciała oraz o średnio 7% wyższe wartości zmiennej określającej procentowy udział tkanki tłuszczowej. Znacząca większość (70,7%; n = 111) badanych nie wykazywała objawów depresji. Wykazano, że kobiety z głęboką depresją uzyskiwały istotnie wyższe średnie wartości dotyczące zawartości tkanki tłuszczowej w porównaniu z kobietami charakteryzującymi się brakiem depresji bądź jej lekkim stanem. Wnioski . Diagnostyka zaburzeń depresyjnych u osób w wieku podeszłym może być utrudniona w związku z występowaniem tzw. depresji maskowanej. Istnieje pewna tendencja wskazująca na zależności między występowaniem objawów depresyjnych a masą i składem ciała osób po 55. roku życia, jednak w celu jej weryfikacji należy kontynuować badania, powiększając liczebność grup, być może z uwzględnieniem różnych czynników środowiskowych.