Uwarunkowania medyczne i psychospołeczne występowania bólu u osób powyżej 60. roku życia - Kuczyńska, Magdalena; Czarnota-Chlewicka, Joanna; Korzonek, Maria (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Ból jest definiowany jako nieprzyjemne odczucie zmysłowe i emocjonalne. Na odczuwanie bólu wpływają czynniki biologiczne, psychologiczne i społeczne. Cel pracy. Analiza występowania bólu w kontekście biopsychospołecznej kondycji osób powyżej 60. roku życia. Materiał i metody . Badaniem objęto 296 mieszkańców Szczecina powyżej 60. roku życia. Zastosowano Skalę Akceptacji Choroby, Skalę Satysfakcji z Życia, Inwentarz Radzenia Sobie ze Stresem Mini-COPE, skalę VAS do oceny natężenia bólu oraz autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki . Bólu odczuwanego w ciągu ostatniego tygodnia przed wypełnieniem kwestionariusza doświadczyło 60,14% respondentów. Ból o natężeniu słabym wystąpił u 34,81% osób, umiarkowanym – u 28,65% i silnym – u 36,52%. Wśród osób o wysokiej akceptacji choroby zaobserwowano najniższy odsetek odczuwających ból w ciągu ostatniego tygodnia (48,1%; χ 2 = 16,17; p = 0,001). W grupie osób nieodczuwających bólu stwierdzono wyższy poziom satysfakcji z życia w stosunku do osób odczuwających jakikolwiek ból (0.00%; χ 2 = 9,17; p = 0,010). Ból przyczyniał się w istotny sposób do stosowania strategii zwrotu ku religii (69,3%; χ 2 = 9,28; p = 0,002). Ból częściej doświadczały osoby chorujące na więcej niż jedno schorzenie (76,1%; χ 2 = 16,53; p = 0,001). Osoby cierpiące z powodu bólu nie podejmowały aktywności fizycznej (44,9%; χ 2 = 11,88; p = 0,037). Wnioski . Ponad połowa osób biorących udział w badaniu odczuwała ból. Brak bólu cechował osoby o wysokim poziomie satysfakcji z życia i wysokiej akceptacji choroby. W opiece nad pacjentem w wieku podeszłym należy dążyć do jak najszybszego rozpoznania i leczenia bólu.