Akceptacja choroby nowotworowej u kobiet po mastektomii w województwie zachodniopomorskim – badania wstępne - Lewandowska-Abucewicz, Teresa; Kęcka, Katarzyna; Brodowski, Jacek (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet. Na ogół rozwija się między 50. a 80. rokiem życia. Wiele kobiet przystosowuje się do nowej sytuacji, jednak liczna grupa nie potrafi zaadaptować się i pogodzić z chorobą. Im większa akceptacja choroby, tym lepsze przystosowanie i mniejsze poczucie dyskomfortu psychicznego. Cel pracy. Ocena stopnia akceptacji choroby nowotworowej przez kobiety po mastektomii. Materiał i metody . W badaniach posłużono się Skalą Akceptacji Choroby AIS, w adaptacji Z. Juczyńskiego oraz ankietą dotyczącą danych demograficznych. Badania przeprowadzano wśród 60 kobiet po mastektomii w województwie zachodniopomorskim. Badania były całkowicie dobrowolne i anonimowe, uzyskano pisemną zgodę od każdej respondentki, a uczestniczące w nich kobiety zostały poinformowane o ich celu. Badania ankietowe przeprowadzono po uzyskaniu zgody od Komisji Bioetycznej PUM w Szczecinie, nr KB-0012/97/14. Wyniki . Średnia wieku badanych kobiet to 62,3 lat. 25 (42%) kobiet uzyskało wysoki poziom akceptacji choroby, 18 (30%) – średni, a 17 (28%) – niski poziom akceptacji. 22 (37%) respondentek nie ma problemu z przystosowaniem się do ograniczeń narzuconych przez chorobę. 24 (40%) kobiety czują się potrzebne, 30 (50%) badanych uważa, że nie jest ciężarem dla rodziny i przyjaciół. Pełnowartościowym człowiekiem, pomimo swojej choroby, czuje się 19 (32%) amazonek. Wnioski. Analiza materiału badawczego pozwoliła stwierdzić, że blisko połowa respondentek uzyskała wysoki poziom akceptacji choroby, co stwarza poczucie bezpieczeństwa i kontroli nad własnym życiem.