Znaczenie prognostyczne ambulatoryjnego monitorowania ciśnienia tętniczego (ABPM) u chorych ze świeżym udarem mózgu - Trzmielewska, Ewa; Jurdziak, Marta (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Nadciśnienie tętnicze dotyczy około 77% pacjentów z pierwszym udarem mózgu. W przeciwieństwie do uznanych korzyści z obniżania ciśnienia tętniczego w ramach profilaktyki pierwotnej i wtórnej udaru nadal kontrowersyjne pozostaje postępowanie w ostrej fazie udaru. ABPM jest narzędziem diagnostycznym pozwalającym na bardziej wiarygodną w stosunku do pomiarów gabinetowych ocenę wartości BP, uzyskiwanie precyzyjnych informacji co do wartości BP w godzinach nocnych, w czasie codziennej aktywności, a także na ocenę dobowego rytmu ciśnienia tętniczego oraz jego krótko- i długookresowej zmienności. Obecnie dysponujemy wynikami kilkudziesięciu badań wskazujących na lepsze znaczenie prognostyczne ABPM w stosunku do pomiarów tradycyjnych w stratyfikacji ryzyka sercowo-naczyniowego, a także przewidywaniu powikłań narządowych nadciśnienia. Zastosowanie ABPM u chorych ze świeżym udarem wymaga dalszych badań. Stwierdzono m.in. że zarówno wysokie, jak i niskie wartości ciśnienia tętniczego w ostrej fazie udaru (oceniane w ABPM, ale nie w pomiarach tradycyjnych), brak nocnego spadku BP, a także wzrost krótko- i długookresowej zmienności powiązane były ze zwiększoną śmiertelnością i gorszym rokowaniem co do powrotu funkcji neurologicznych. Te wnioski wskazują na istotne znaczenie wnikliwej oceny wartości BP we wczesnej fazie udaru oraz na to, że pojedynczy pomiar ciśnienia może się okazać niewystarczający jako czynnik prognostyczny, i tym samym sugerują kliniczną użyteczność ABPM u pacjentów ze świeżym udarem mózgu.