Poczucie koherencji i więź z Bogiem osób chorych onkologicznie a ich jakość życia - Szatkowska, Karolina; Dreger, Ewelina; Basińska, Małgorzata Anna (Psychoonkologia, 2016)
Wstęp: Poczucie koherencji oraz więź z Bogiem to istotne zasoby osobiste, szczególnie w kontekście jakości życia. Cel pracy : Celem przeprowadzonych badań było ustalenie, czy istnieje związek między wymienionymi zasobami osobistymi – poczuciem koherencji i więzią z Bogiem – a jakością życia uwarunkowaną stanem zdrowia osób chorych onkologicznie. Materiał i metod y: Badaniem objęto 50 pacjentów Centrum Onkologii chorujących na nowotwór, w wieku 23–76 lat. Metodami pomiaru zmiennych były: Kwestionariusz Orientacji Życiowej (SOC-29), Kwestionariusz Więzi z Bogiem, Kwestionariusz EORTC QLQ-C30 (version 3.0) oraz ankieta. Wyniki: Wyniki badań wskazują na istnienie zależności między poczuciem koherencji i więzi z Bogiem chorych onkologicznie a ich jakością życia. Wśród czynników społeczno-demograficznych płeć badanych różnicowała ich jakość życia, natomiast wiek korelował pozytywnie z ogólnym wskaźnikiem jakości życia. Silne poczucie koherencji korelowało istotnie z wyższym poziomem jakości życia, lepszym funkcjonowaniem poznawczym, emocjonalnym oraz funkcjonowaniem w rolach. Wzrost zaufania w relacji do Boga wiązał się z większym zadowoleniem z funkcjonowania w rolach, a wraz ze wzrostem nasilenia lęku w relacji do Boga osoby chore gorzej oceniały własne funkcjonowanie społeczne oraz odczuwały liczniejsze objawy somatyczne. Wnioski : Wyniki badań pozwalają traktować poczucie koherencji oraz więź z Bogiem jako istotne zasoby osobiste osób chorych onkologicznie, które odgrywają rolę predyktorów jakości życia.