Wielofazowa pośmiertna angiografia TK w badaniu patologii naczyniowych i zmian w anatomii naczyniowej – szczególny przypadek „patchworku naczyniowego” - Sabatasso, Sara; Doenz, Francesco; Bass, Alain; Michaud, Katarzyna; Mangin, Patrice; Grabherr, Silke (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
Wielofazowa pośmiertna angiografia TK (MPMCTA) jest badaniem rutynowo wykorzystywanym w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Sądowej w Lozannie-Genewie przy analizie przypadków zgonów urazowych i naturalnych. W pracy opisano przypadek pacjenta z zespołem Leriche’a oraz licznymi interwencjami sercowo-naczyniowymi w wywiadzie, obejmującymi m.in. wszczepienie pomostu pachowo-dwuudowego. Wykorzystując stosunkowo nową technikę MPMCTA, w ciele pacjenta uwidoczniono liczne zmiany sercowo-naczyniowe i stwierdzono, że nie mają one związku z przyczyną zgonu. Opisany przypadek wykazał przydatność MPMCTA przy badaniu pośmiertnym osób z podejrzewanymi patologicznymi zmianami naczyniowymi, jak również przewagę MPMCTA nad konwencjonalną sekcją zwłok przy analizie zmian w anatomii naczyniowej. Był to pierwszy przypadek wykonania MPMCTA z iniekcją roztworu środka kontrastowego do protezy naczyniowej.