Badawcza weryfikacja przestrzegania zasad prowadzenia oględzin w sprawach zabójstw w Polsce - Juszka, Kazimiera; Juszka, Karol (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
Celem artykułu jest weryfikacja przestrzegania zasad prowadzenia oględzin w sprawach zabójstw na podstawie analizy wyników badań własnych 90 spraw sądowych i prokuratorskich z lat 2000–2010. Wyboru analizowanych spraw dokonano metodą losowania zespołowego wieloetapowego, która w Polsce jest powszechnie stosowana w naukach społecznych. Przedmiotowe postępowania przeprowadzono w 17 powszechnych jednostkach organizacyjnych sądownictwa i prokuratury należących do obszaru właściwości odpowiednio Sądu Apelacyjnego w Krakowie i Prokuratury Apelacyjnej w Krakowie. Narzędziem badawczym był kwestionariusz zawierający 40 wytycznych dotyczących tytułowej problematyki, który obejmował cechy ilościowe i jakościowe. W niniejszych 90 sprawach wykonano 251 protokołów oględzin, w tym 110 protokołów oględzin miejsca zdarzenia, 20 odrębnych protokołów oględzin zwłok, 29 protokołów oględzin osoby oraz 92 protokoły oględzin rzeczy. Prezentacja problematyki badawczej oględzin zostanie poddana analizie z punktu widzenia realizacji zasad przeprowadzania tej czynności. W zakresie postulatów de lege ferenda dotyczących wprowadzania w życie zasad przeprowadzania oględzin należy podkreślić konieczność stosowania właściwej formy opisu oględzin zwłok, konieczność bardziej odpowiedzialnego podejścia do problemu izolacji miejsca oględzin i wpisywania informacji dotyczącej tej czynności w protokole oględzin, postulat wyraźnego wyodrębnienia faz oględzin przy konstruowaniu protokołu oględzin, każdorazowej szczegółowej analizy przeprowadzenia oględzin w trakcie ostatniej fazy jej wykonywania, każdorazowego stosowania profesjonalnego nazewnictwa w opisie tytułowej czynności procesowo-kryminalistycznej oraz bieżącej kontroli kierującego oględzinami także w zakresie taktycznego wymogu podpisania każdej karty protokołu oględzin. Taktyczny i procesowy rozwój zasad prowadzenia oględzin uwzględniający również przedstawione w niniejszym artykule postulaty de lege ferenda przyczyni się do dalszego rozwoju badań nad tytułową czynnością, a w konsekwencji częstszym jej stosowaniem w postępowaniu karnym.