The impact of nutritional status and appetite on the hospital length of stay and postoperative complications in elderly patients with severe aortic stenosis before aortic valve replacement - Jagielak, Dariusz; Wernio, Edyta; Kozaryn, Radosław; Bramlage, Peter; Gruchała-Niedoszytko, Marta; Rogowski, Jan; Małgorzewicz, Sylwia (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wprowadzenie : Ciężka stenoza aortalna wiąże się z redukcją aktywności fizycznej, utratą masy mięśniowej i zmniejszeniem apetytu. Cel : Ocena stanu odżywienia i jego wpływu na czas hospitalizacji oraz częstość występowania powikłań pooperacyjnych u osób w wieku 65 lat i więcej przed leczeniem operacyjnym stenozy aortalnej. Materiał i metody: Do badania włączono 99 pacjentów (55 mężczyzn, 44 kobiety, średnia wieku: 74,3 ±5,2 roku) z ciężką stenozą aortalną zakwalifikowanych do leczenia operacyjnego. Stan odżywienia oceniano za pomocą metod kwestionariuszowych ( 7-point Subjective Global Assessment Score – 7-SGA, full-Mini Nutritional Assessment – f-MNA) i antropometrycznych (wskaźnik masy ciała ( body mass index – BMI) kg/m 2 ). Skład ciała zbadano metodą bioimpedancji elektrycznej o wielu częstotliwościach. Apetyt oceniono kwestionariuszem SNAQ. Wyniki : Średnia wartość BMI pacjentów wynosiła 28,8 ±5,8 kg/ m 2 . Według oceny kwestionariuszami 7-SGA i f-MNA 39 pacjentów (39,4%) było zagrożonych niedożywieniem. Średnia wartość SNAQ wynosiła 15,8 ±1,8. Średni czas hospitalizacji trwał 10 ±5,8 dnia. Stwierdzono pozytywną korelację między czasem hospitalizacji i wiekiem oraz negatywną z masą ciała oraz BMI. Czas trwania hospitalizacji korelował pozytywnie z wiekiem (r = 0,26, p = 0,03) oraz negatywnie z zawartością tkanki tłuszczowej (kg) (r = –0,28, p = 0,04) i wskaźnikiem BMI (r = –0,22, p = 0,03). Powikłania pooperacyjne zaobserwowano u 37 pacjentów (37,4%). Pacjenci, u których wystąpiły komplikacje, byli starsi oraz wykazywali gorszy stan odżywienia według skali 7-SGA. Wnioski : Pomimo dużej częstości występowania nadwagi oraz otyłości u znacznej części pacjentów stwierdzono kliniczne objawy niedożywienia. Wyniki wskazują, że ocena stanu odżywienia ze szczególnym uwzględnieniem skali 7-SGA powinna być wykonywana regularnie w tej grupie pacjentów.