Outcomes of patients with acute kidney injury with regard to time of initiation and modality of renal replacement therapy – first data from the Silesian Registry of Intensive Care Units - Czempik, Piotr; Cieśla, Daniel; Knapik, Piotr; Krzych, Łukasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wprowadzenie : Ostre uszkodzenie nerek ( acute kidney injury – AKI) jest poważnym problemem klinicznym na oddziale intensywnej terapii. Stanowi niezależny czynnik ryzyka zgonu, zwłaszcza gdy wymaga zastosowania leczenia nerkozastępczego ( renal replacement therapy – RRT). Cel : Niewiele jest prac podejmujących problem czasu włączenia oraz wyboru metody leczenia nerkozastępczego, zwłaszcza u pacjentów hospitalizowanych na polskich oddziałach intensywnej terapii. W związku z tym naszym celem było przeanalizowanie wyników leczenia dorosłych pacjentów z AKI poddawanych leczeniu nerkozastępczemu na oddziałach intensywnej terapii w województwie śląskim. Materiał i metody : Przeanalizowano dane dotyczące 1380 pacjentów z AKI, którzy wymagali leczenia nerkozastępczego (AKI-RRT) (9,2% pacjentów w Rejestrze) od października 2011 do grudnia 2014 r. na śląskich oddziałach intensywnej terapii (OIT). Pierwszorzędowym punktem końcowym była śmiertelność na OIT, natomiast drugorzędowym punktem końcowym czas pobytu na OIT. Wyniki : Spośród 15 030 pacjentów u 1380 (9,2%) wystąpiło AKI wymagające leczenia nerkozastępczego. Ogólna śmiertelność w Rejestrze wynosiła 43,9% i była znacząco większa (69,1%) u pacjentów z AKI poddawanych RRT (p < 0,01). Śmiertelność w zależności od czasu włączenia RRT wynosiła 67,1%, gdy leczenie nerkozastępcze włączano przed przyjęciem (RRT- prior -ICU), i 69,4% w trakcie pobytu (RRT-in-ICU) na OIT (p = 0,58). Wnioski : Liczne czynniki dotyczące pacjentów i procesu leczenia w OIT wpływają na śmiertelność w tej specyficznej grupie chorych. Nie stwierdzono różnic w śmiertelności w zależności od czasu włączenia leczenia nerkozastępczego. Z powodu wielu czynników zaburzających różnice w śmiertelności pacjentów w zależności od rodzaju prowadzonej terapii nerkozastępczej powinny być interpretowane z dużą ostrożnością.