Mechanical circulatory support in heart failure - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Szczurek, Wioletta; Suliga, Kamil; Rempega, Grzegorz; Rajwa, Paweł (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wzrastająca liczba chorych ze schyłkową niewydolnością serca ( heart failure – HF) zakwalifikowanych do transplantacji tego narządu i jednocześnie nieproporcjonalnie mała liczba dawców serca stanowią przyczynę zwiększonego zainteresowania urządzeniami służącymi do mechanicznego wspomagania krążenia ( ventricular assist device – VAD). Zadaniem tych urządzeń jest leczenie pomostowe do czasu podjęcia decyzji, poprawy lub też do momentu, kiedy chory stanie się kandydatem do przeszczepienia serca. Zasadniczą korzyścią z zastosowania VAD jest poprawa perfuzji i funkcji wszystkich narządów, czego skutkiem jest poprawa jakości życia i rokowania chorych. Dzięki temu VAD może być również leczeniem docelowym u chorych z krańcową HF, którzy nie kwalifikują się do transplantacji serca. Należy pamiętać, że oprócz wymiernych korzyści, wszczepienie VAD może się wiązać również z ryzykiem wystąpienia poważnych powikłań, takich jak krwawienia, zakażenia, arytmie, zakrzepy, niewydolność prawej komory oraz incydenty sercowo-naczyniowe. W artykule przedstawiono przegląd dotychczasowej wiedzy na temat roli mechanicznego wspomagania krążenia we współczesnej medycynie.