Combined mitral valve replacement associated with the Bentall procedure, diaphragmatic hernia repair and reconstruction of the pectus excavatum in a 26-year-old patient with Marfan syndrome - Stępiński, Piotr; Stankowski, Tomasz; Aboul-Hassan, Sleiman Sebastian; Szymańska, Anna; Marczak, Jakub; Cichoń, Romuald (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Mężczyzna 26-letni z zespołem Marfana został przyjęty na oddział kardiochirurgii w trybie pilnym z rozpoznaniem: tętniak aorty wstępującej, ciężka niedomykalność zastawki mitralnej i aortalnej, przepuklina rozworu przełykowego oraz klatka piersiowa lejkowata. Po dokonaniu szczegółowej diagnostyki przeprowadzono złożony zabieg naprawczy.