Multiple periannular defects after an inadequate mitral valve repair procedure and unsuccessful redo valve surgery with pericardial patches in an elderly patient - Toprak, Cüneyt; Avcı, Anıl; Yanartas, Mehmed; Mustafa Tabakcı, Mehmet; Acar, Emrah; Ozkan, Mehmet (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Populacja osób starszych jest najszybciej powiększającą się grupą demograficzną w Europie i Ameryce; istotna niewydolność zastawki mitralnej występuje bardzo często u tych pacjentów. Obecnie, przy rosnącej akceptacji zabiegów chirurgicznych na zastawkach mitralnych u osób starszych, kontrowersyjne pozostaje pytanie, czy zastawkę należy naprawić czy wymienić. W niedawno opublikowanych pracach przedstawiono dobre wyniki w zakresie wykonalności, bezpieczeństwa i trwałości naprawy zastawki w porównaniu z wymianą u starszych pacjentów. W tej pracy przedstawiamy przypadek starszego pacjenta, który został poddany powtórnym interwencjom chirurgicznym w obrębie zastawki mitralnej po nieudanym zabiegu jej naprawy.