Primary pulmonary synovial sarcoma: a rare neoplasm - García, José Soro; Ramos, Montserrat Blanco; Fontán, Eva María García; Carretero, Miguel Ángel Cańizares; Pińeiro, Ana González (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Pierwotny płucny mięsak maziówkowy to niezwykle rzadko spotykany nowotwór o nieznanej etiologii. Rozpoznanie ustala się po wykluczeniu innych pierwotnych nowotworów złośliwych płuc oraz przerzutów mięsaka spoza klatki piersiowej. Przedstawiamy przypadek 69-letniego pacjenta, u którego badanie rentgenowskie uwidoczniło obecność wyraźnie odgraniczonej masy w górnym płacie prawego płuca. Przeprowadzono lobektomię górną prawą z zastosowaniem techniki wideotoraskopowej (VATS). Wyniki badania immunohistochemicznego komórek nowotworowych były dodatnie dla wimentyny, CD56 i Bcl-2, a ogniskowo dodatnie dla CD99, antygenu błony nabłonkowej oraz cytokeratyn 7 i 19. Badanie cytogenetyczne ujawniło reasortację genetyczną SYT. W związku z powyższym patologię zdiagnozowano ostatecznie jako pierwotny płucny mięsak maziówkowy.