Left ventricular pseudoaneurysm perceived as a left lung mass - Yaliniz, Hafize; Demir, Serafettin; Gocen, Ugur; Atalay, Atakan; Salih, Orhan Kemal (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Tętniak rzekomy lewej komory jest rzadkim powikłaniem aneuryzmektomii. W pracy przedstawiono przypadek tętniaka rzekomego lewej aorty leczonego chirurgicznie, który został zdiagnozowany 3 lata po wykonaniu pomostowania aortalno-wieńcowym oraz aneuryzmektomii lewej komory. Omówiono występujące objawy, ocenę diagnostyczną oraz leczenie chirurgiczne.