Simultaneous acute deep vein thrombosis and acute brucellosis. A case report - Salihi, Salih; Andaç, Şeyda; Kalender, Mehmet; Yıldırım, Onur; İmre, Ayfer (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Bruceloza jest chorobą odzwierzęcą, występującą często w krajach rozwijających się. Niewiele jest doniesień opisujących powikłania naczyniowe (tętnicze i żylne) związane z infekcją bakterią Brucella . W pracy przedstawiono przypadek zakrzepicy żył głębokich, która rozwinęła się po diagnozie ostrej brucelozy u młodego mleczarza. Pacjent w wieku 26 lat zgłosił się z bólem prawej nogi. W badaniu podmiotowym: rozpoznanie brucelozy w naszym szpitalu, do którego pacjent zgłosił się wcześniej z osłabieniem i gorączką. W badaniu USG Doppler żył obwodowych stwierdzono zakrzepicę żył głębokich; pacjent otrzymał leczenie przeciwkrzepliwe. Mężczyznę wypisano z zaleceniem stosowania warfaryny i terapii przeciw brucelozie. Pomimo rzadkości niektóre czynniki infekcyjne mogą powodować patologie naczyniowe. Pacjentów zgłaszających się z objawami zakrzepicy żył głębokich lub podobnych patologii naczyniowych należy ocenić pod kątem czynników infekcyjnych, zwłaszcza jeśli przebywali na obszarach endemicznych dla bakterii Brucella .