Searching for patent foramen ovale in a 44-year-old female patient after ischemic stroke – diagnostic problems - Zalewska-Adamiec, Małgorzata; Kralisz, Paweł; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Dobrzycki, Sławomir (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Drożny otwór owalny ( patent foramen ovale – PFO) wiąże się z występowaniem udarów kryptogennych u młodych pacjentów. Przezprzełykowe badanie echokardiograficzne z kontrastem jest uznanym standardem w diagnostyce PFO. Przedstawiamy przypadek 44-letniej pacjentki po przebytym udarze niedokrwiennym mózgu, u której nie wykryto PFO w badaniu echokardiograficznym, natomiast wadę stwierdzono podczas cewnikowania prawego serca.