Thirty-year risk of cardiovascular disease in senior medical students – based on the StudHeart study - Morawiec, Robert; Janikowski, Kamil; Lelonek, Malgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wprowadzenie : Długoterminowe skale ryzyka podkreślają potrzebę prowadzenia profilaktyki wśród osób młodych przed wystąpieniem pierwszych objawów chorób sercowo-naczyniowych (ChSN). Cel: Na podstawie danych z badania StudHeart celem badania była ocena 30-letniego ryzyka ChSN przy użyciu skali opracowanej przez Framingham Heart Study (FHS). Materiał i metody : Do badania włączono 701 studentów w wieku 22–27 lat (średnio: 24 ±1,42 roku) studiujących na V i VI roku wydziałów lekarskich Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Badanie oparto na anonimowej ankiecie zawierającej 12 pytań. Na podstawie uzyskanych odpowiedzi obliczono 30-letnie ryzyko wystąpienia ChSN dla każdego z badanych studentów przy użyciu kalkulatora dostępnego on-line, który umożliwia oszacowanie ogólnego ryzyka wystąpienia ChSN (ryzyko zgonu z przyczyn wieńcowych, zawału serca, dławicy piersiowej, niedokrwiennego i krwotocznego udaru mózgu, przemijającego napadu niedokrwiennego, niewydolności serca) oraz ryzyka wystąpienia ostrych ChSN (ryzyko zgonu z przyczyn wieńcowych, zawału serca, udaru mózgu). Wyniki : U 23,18% studentów stwierdzono podwyższone ogólne 30-letnie ryzyko ChSN, natomiast u 16,91% ankietowanych ryzyko wystąpienia ostrych ChSN było zwiększone. W obu przypadkach podwyższone ryzyko stwierdzano częściej u mężczyzn (ogólne ryzyko wystąpienia ChSN: 43,46% u mężczyzn vs 8,93% u kobiet, p < 0,001; ryzyko rozwoju ostrych ChSN: 29,33% u mężczyzn vs 8,19% u kobiet, p < 0,001). Zwiększone ryzyko wynikało głównie z nadwagi, otyłości oraz palenia papierosów. Wnioski : Na podstawie skali 30-letniego ryzyka wystąpienia ChSN opracowanej przez FHS podwyższone ryzyko miała prawie 1/4 studentów. Działania profilaktyczne powinny być i prowadzone zwłaszcza wśród mężczyzn.