Beginnings of open-heart surgery in Gdansk – double role of the Pemco heart-lung machine and new facts about Dutch-Polish cooperation - Paprocka-Lipińska, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W 1975 r. odbyła się w Gdańsku pierwsza operacja na otwartym sercu. Stało się to możliwe dzięki temu, że Instytut Chirurgii Akademii Medycznej w Gdańsku otrzymał w darze z Holandii aparat do krążenia pozaustrojowego Pemco. W artykule opisano niepublikowane dotychczas informacje, dzięki którym możliwa staje się nowa interpretacja znanych faktów.