Świadomość młodych, dorosłych Polek w zakresie profilaktyki nowotworów – na podstawie oceny wiedzy i praktyk zdrowotnych - Wiraszka, Grażyna R.; Góral, Katarzyna; Stępień, Renata B.; Kielar, Maciej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie : Przyspieszenie tempa wzrostu zachorowań na nowotwory złośliwe u kobiet w Polsce w porównaniu z mężczyznami oraz wyższa niż w innych regionach Europy umieralność z ich powodu stanowi poważny problem medyczny i społeczny. Cel pracy : Próba oceny świadomości młodych, dorosłych Polek w zakresie profilaktyki nowotworów na podstawie analizy poziomu wiedzy i rozpowszechnienia negatywnych zachowań zdrowotnych. Materiał i metody : Badaniami objęto 270 młodych Polek, studentek pielęgniarstwa i pedagogiki. Do badań wykorzystano kwestionariusz własnego autorstwa, kwestionariusz IZZ, Test uzależnienia od tytoniu Fagerströma oraz Test motywacji do zaprzestania palenia według Niny Schneider. Wyniki : Negatywne zachowania dotyczyły głównie nawyków żywieniowych – niskiego spożycia warzyw i owoców (76,3%), produktów pełnoziarnistych (78,9%) oraz ryb (93,3%). Problem stanowiły również zachowania związane z opalaniem się (56,7%), paleniem tytoniu (37%), a także kontrolą zdrowia (samobadanie piersi – 60,7%, badanie cytologiczne – 36%). Wnioski : U badanych kobiet, mimo dosyć wysokiej wiedzy, obserwowano onkologicznie ryzykowne cechy stylu życia oraz zachowania niesprzyjające wczesnej diagnostyce. Mniej korzystny model kompetencji poznawczych i behawioralnych w zakresie zdrowia i profilaktyki onkologicznej dotyczył studentek pedagogiki na poziomie licencjackim, w wieku poniżej 24 lat. Kształcenie umiejętności i motywacji do prozdrowotnych zmian oraz świadomości wzorów zachowań prezentowanych przez edukatorów to obok wiedzy pożądane strategie edukacji zdrowotnej skutecznej w profilaktyce nowotworów.