Opinia kobiet na temat stresu związanego z wizytą w gabinecie ginekologicznym - Niziurski, Piotr (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie : Według wytycznych Royal College of Obstetricans and Gynaecologists badanie ginekologiczne (obejmujące badanie za pomocą wziernika, badanie dwuręczne i badanie sutków) stanowi jedną z najbardziej intymnych procedur medycznych, która u wielu kobiet może wywoływać uczucie wstydu i zażenowania. U niektórych pacjentek badanie wywołuje znaczny dyskomfort, gniew oraz zażenowanie i jeśli nawet o tym nie mówią, mogą doświadczyć długotrwałego stresu wynikającego z nieprzyjemnego i traumatycznego przeżycia. Cel pracy : Poznanie opinii kobiet na temat stresu związanego z wizytą w gabinecie ginekologicznym. Materiał i metody : Anonimowymi badaniami objęto 331 losowo wybranych kobiet niebędących w ciąży. Respondentki podzielono na trzy grupy wiekowe: I grupę stanowiły kobiety w wieku 29 lat i poniżej, II grupę – kobiety w wieku 30–39 lat, a III grupę – kobiety w wieku 40 lat i powyżej. Narzędziem pomiaru była ankieta własnego autorstwa. Wyniki i wnioski : Największy stres związany z badaniem ginekologicznym towarzyszył kobietom w wieku 29 lat i poniżej, a najmniejszy kobietom w wieku 40 lat i powyżej (odpowiednio 46% i 35%). Dla większości kobiet płeć ginekologa nie ma większego znaczenia przy wyborze lekarza. Według kobiet najbardziej krępującym momentem wizyty u lekarza ginekologa jest siadanie na fotelu ginekologicznym i badanie ginekologiczne, przy czym największy stres wywołuje badanie palpacyjne przez pochwę. Częstość zgłaszania się na badanie ginekologiczne zmniejsza się z wiekiem kobiet. Większość kobiet w trakcie wizyty w gabinecie ginekologicznym czuje się bezpiecznie w kontakcie z lekarzem (sam na sam). Badane kobiety oczekują od ginekologa, aby był miły, rozmowny i spokojny. Przy wyborze ginekologa pacjentki kierują się głównie opinią innych kobiet.