Optymalizacja jakości usprawniania fukcjonalnego – psychomedyczne aspekty leczenia - Szerla, Małgorzata K.; Wąsik, Jacek; Ortenburger, Dorota E.; Gwara, Michał; Trybulec, Bartosz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Pismiennictwo i praktyka kliniczna wskazują, że poprawa funkcjonowania psychofizycznego człowieka sprzyja pomnażaniu i utrwalaniu pozytywnych efektów leczenia. W rozważaniach nad tym zagadnieniem uwzględniono wybrane elementy podejścia terapeutycznego kultur Zachodu i Wschodu. Celem prezentowanej pracy jest przedstawienie propozycji wielowymiarowego podejścia do podnoszenia sprawności funkcjonalnej poprzez optymalizację ruchu w kompleksowym leczeniu pacjenta. Artykuł jest efektem analizy poznawczej opartej na literaturze przedmiotu, z uwzględnieniem elementów własnego podejścia do praktyki klinicznej ulokowanej na styku medycyny, fizjoterapii i psychologii. W interdyscyplinarnym oddziaływaniu terapeutycznym wspólnym celem jest optymalne usprawnianie funkcjonalne, uwzględniające indywidualny kontekst każdego pacjenta. Uzyskanie maksymalnej skuteczności terapii wiąże się z olbrzymim wysiłkiem, złożonymi umiejętnościami, predyspozycjami i innymi czynnikami, będącymi przedmiotem rozwijającej się wiedzy naukowej.