Innowacyjne metody leczenia biofilmu w ranach przewlekłych - Mehrholz, Dorota; Domagała, Przemysław; Zielińska, Ewelina; Barańska-Rybak, Wioletta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Jedną z nowoczesnych metod leczenia ran objętych biofilmem jest terapia bakteriofagami. Bakteriofagi (fagi) to wirusy infekujące bakterie. Fagi mają bardzo silne działanie bakteriobójcze oraz mogą się replikować w miejscu zakażenia. Doskonale rozprzestrzeniają się w biofilmie oraz mają zdolność do enzymatycznego rozkładu matrycy substancji polimerycznych. Terapia fagowa charakteryzuje się wysokim bezpieczeństwem stosowania oraz skutecznością w stosunku do opornych bakterii. Wyniki badań klinicznych z zastosowaniem bakterii probiotycznych wykazały podobną do środków antyseptycznych skuteczność przeciwbakteryjną. Bakterie probiotyczne lub wytwarzane przez te bakterie substancje mogą być skutecznym środkiem w walce z Pseudomonas aeruginosa. Innowacyjną metodą walki z biofilmem bakteryjnym jest również zastosowanie nanocząstek metali (NPs). Wstępne badania wykazały korzystny wpływ NPs na zmniejszenie warstwy biofilmu. Nowe terapie pozwolą szybciej i skuteczniej leczyć rany przewlekłe, a także obniżyć koszty opieki nad pacjentem z przewlekłym owrzodzeniem.