Jakość życia chorych na raka płuca - Pękała, Marta; Kozaka, Joanna (Psychoonkologia, 2016)
Rak płuca stanowi główną przyczynę zgonów z powodu chorób nowotworowych na świecie. U większości pacjentów jest rozpoznawany w zaawansowanym stadium i charakteryzuje się niepomyślnym rokowaniem. Mimo postępu medycyny radykalne leczenie tej choroby dające szansę na wyleczenie dotyczy nadal niewielkiego procenta chorych. W tej sytuacji niezwykle ważne jest zapewnienie pacjentom jak najlepszej jakości życia w okresie choroby. W prezentowanej pracy omówiono czynniki mające istotny wpływ na jakość życia pacjentów z rakiem płuca i przedstawiono najnowsze badania dotyczące tego zagadnienia. Przedstawiono wpływ terapii onkologicznej, dolegliwości somatycznych, zaburzeń nastroju i strategii radzenia sobie z chorobą na jakość życia chorych z rakiem płuca.