Nie jestem i nie będę cenzorem Rozmowa ze Stanisławem Karczewskim, marszałkiem Senatu - Gębska, Kamilla; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2016)
– Należy rozważyć, by w przyszłości oddzielić zatrudnienie w podmiotach publicznych od prowadzenia własnej praktyki i pracy w podmiotach prywatnych. Lekarz powinien dokonać wyboru – albo pracuje w publicznej, albo w prywatnej służbie zdrowia – mówi Stanisław Karczewski.