Bezwzględny priorytet - Łazarskiego, Zespół autorów Uczelni (Menedżer Zdrowia, 2016)
Zmniejsza się umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca, w tym zawału serca, oraz chorób naczyń mózgowych, natomiast trend wzrostowy wykazuje w ostatnich latach zachorowalność i śmiertelność z powodu chorób aorty i tętnic obwodowych. Prezentujemy fragmenty raportu Chirurgia naczyniowa w Polsce – zielona księga.