Kontrowersje wokół diagnostyki wysiłkowego nietrzymania moczu u kobiet - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Topczewska-Tylińska, Katarzyna; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Współczesna uroginekologia dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, często o nie do końca określonej przydatności klinicznej. Istotne jest obiektywne zarejestrowanie objawów oraz określenie ich rzeczywistego wpływu na jakość życia pacjentek. Ważne znaczenie ma również ocena subiektywnych odczuć badanych kobiet. Odpowiedni dobór metod terapeutycznych zależy od właściwie przeprowadzonej diagnostyki. Obecnie dostępnych jest kilka sposobów leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu, o różnym stopniu inwazyjności, których skuteczność zależy w dużej części od postawienia właściwej diagnozy.