Wpływ drogi podania hormonalnej terapii zastępczej na priming neutrofili TNF-α - Stetkiewicz, Tomasz; Połać, Ireneusz; Stachowiak, Grzegorz; Jędrzejczyk, Sławomir; Romanowicz-Makowska, Hanna; Surkont, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
TNF-α pełni w organizmie ludzkim rolę mediatora wielu procesów zarówno fizjologicznych, jak i patologicznych. Cytokina ta spełnia bardzo ważną rolę w reakcjach procesu zapalnego. Jest jednym z najsilniejszych modyfikatorów funkcji neutrofili TNF-α. W badaniach własnych udowodniono zmniejszanie nasilenia zjawiska primingu neutrofili w czasie stosowania hormonalnej terapii zastępczej. Celem pracy jest porównanie wpływu doustnej i przezskórnej hormonalnej terapii zastępczej u kobiet w okresie pomenopauzalnym na priming neutrofili TNF-α.