Znaczenie częstych kontroli w pierwszym roku po implantacji stymulatora serca dla wykrywania arytmii przedsionkowych - Nowek, Anna; Chudzik, Michał; Wranicz, Jerzy K. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie: Nowe stymulatory serca umożliwiają ciągłą detekcję i zapis epizodów arytmii przedsionkowych (AT). Cel pracy: Zbadanie częstości występowania i czasu do pierwszego rozpoznania AT po implantacji, a także określenie czynników ryzyka pojawienia się objawowych epizodów arytmii. Materiał i metody: Do badania włączono 62 pacjentów po implantacji stymulatora serca z funkcją automatycznej rejestracji epizodów AT. Przed implantacją zebrano dane dotyczące przebiegu AT u pacjentów. Kontrolę z odczytaniem danych z zaimplantowanego urządzenia oraz odnotowaniem objawów zgłaszanych przez pacjenta przeprowadzono po 3, 6 i 12 miesiącach od implantacji. Badanie echokardiograficzne wykonano przed zabiegiem oraz 12 miesięcy po implantacji. Wyniki: Arytmie przedsionkowe zostały wykryte przez stymulator serca u 16 (25,81%) spośród 62 pacjentów. U 13 (81,25%) z nich rozpoznano je już przy pierwszej wizycie – po 3 miesiącach, 38,46% nie miało wcześniej w wywiadzie migotania przedsionków (AF). Bezobjawowe epizody wystąpiły u 7 (43,75%) pacjentów, 2 (28,57%) z nich nie miało w wywiadzie AF. Okazało się, że AF w wywiadzie przed implantacją jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia AT/AF (p = 0,006), a stosowanie β-adrenolityków czynnikiem ograniczającym AT/AF (p = 0,040). Pozostałe dane były nieistotne statystycznie. Wnioski : Zapis AT przez stymulatory serca stanowi często pierwszą diagnozę arytmii u pacjentów bez objawów choroby. Dane dotyczące AT gromadzone przez stymulatory serca, które są często przeglądane, mogą prowadzić do nowej diagnozy i wczesnej terapii u tych pacjentów, co może wpływać na zachorowalność i śmiertelność.