Opóźnienie rozwoju mowy u dziecka z alkoholowym zespołem płodowym - Wilczyński, Jacek; Jabłońska, Jolanta (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Dziewczynka, będąc w łonie matki, była narażona na długotrwałe działanie alkoholu w wysokim stężeniu na każdym etapie ciąży, co spowodowało trwałe kalectwo. Poza szeregiem deficytów w całościowym funkcjonowaniu organizmu u dziecka występują duże problemy w zakresie komunikacji werbalnej. Celem pracy jest opis alkoholowego zespołu płodowego oraz przedstawienie podstawowych problemów w funkcjonowaniu dziecka w zakresie komunikacji, spowodowanych uszkodzeniami struktur mózgowych odpowiedzialnych za rozwój mowy. Praca zawiera diagnozę logopedyczną oraz program terapii logopedycznej dostosowany do omawianego przypadku. W dyskusji przedstawiono ogólną charakterystykę zaburzeń komunikacji u dzieci z alkoholowym zespołem płodowym oraz opis wad rozwojowych, zaburzeń neurobehawioralnych i czynników środowiskowych mających wpływ na rozwój mowy dziecka.