Zastosowanie endoprotezy krótkotrzpieniowej w endoprotezoplastyce całkowitej stawów biodrowych u pacjentów z hemofilią – doniesienie wstępne - Kotela, Andrzej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie: Artropatia hemofilowa jest jednym z najistotniejszych problemów klinicznych u pacjentów z hemofilią. Nawracające krwawienia do układu mięśniowo-szkieletowego prowadzą do uszkodzeń i deformacji stawów, które są przyczyną przewlekłych dolegliwości bólowych, ograniczenia ruchomości, a w konsekwencji kalectwa, często już u osób w młodym wieku. W przypadku bardzo dużego zniszczenia stawu biodrowego endoprotezoplastyka całkowita stanowi jedyną metodę, która może zapewnić poprawę jakości życia i zniesienie bólu. Jedną z prób unowocześnienia aloplastyki stawu biodrowego stanowi wprowadzenie bezcementowych endoprotez krótkotrzpieniowych. Dotąd nie przeprowadzono żadnych badań oceniających wyniki zastosowania tych protez u pacjentów z hemofilią. Cel pracy : Ocena wstępnych wyników klinicznych endoprotezoplastyki całkowitej stawów biodrowych z zastosowaniem protez krótkotrzpieniowych u pacjentów z hemofilią. Materiał i metody: Od stycznia 2010 do sierpnia 2016 r. wykonano 36 endoprotezoplastyk całkowitych stawów biodrowych u pacjentów z hemofilią. W 12 przypadkach zastosowano endoprotezy krótkotrzpieniowe. Dziewięciu operowanych chorowało na ciężką hemofilię A, w 3 przypadkach stwierdzono ciężką postać hemofilii B. Czas obserwacji wynosił średnio 34,3 miesiąca. Do oceny wyników klinicznych leczenia wykorzystano skale HHS, WOMAC oraz VAS oceniającą zadowolenie z przeprowadzonej operacji. W pracy dokonano również analizy powikłań oraz oceny radiogramów pooperacyjnych. Wyniki i wnioski : Wyniki wstępne są satysfakcjonujące i potwierdzają zasadność stosowania endoprotez krótkotrzpieniowych w aloplastyce stawów biodrowych u pacjentów z hemofilią. W celu potwierdzenia uzyskanych wyników należy przeprowadzić kolejne badania oceniające efekty odległe.