Zespół antyfosfolipidowy – co nowego? - Szczepaniak, Elżbieta; Osmola, Agnieszka; Prokop, Janusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Zespół antyfosfolipidowy związany jest z grupą heterogennych przeciwciał, których kofaktorami są: β2 glikoproteina-1 (β2 GP I), protrombina, białko S, białko C, trombomodulina i aneksyna. Objawy kliniczne ściśle wiążą się z powstawaniem zakrzepów naczyń krwionośnych o różnej średnicy i różnego typu (włosowatych, żylnych, tętniczych) skóry, narządów wewnętrznych oraz mózgu. Do objawów charakterystycznych zalicza się również nawracające utraty płodu oraz trombocytopenię. Ostatnio szczególnie często dyskutowana jest rola białek wiążących fosfolipidy, takich jak β2 GPI, jako autoantygenów w patogenezie zespołu antyfosfolipidowego.