Nowości z zakresu chorób trzustki przedstawione na Konferencji Naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego „Digestive Disease Week 2016” w San Diego - Włodarczyk, Barbara; Małecka-Panas, Ewa (Lekarz POZ, 2016)
Choroby trzustki dotyczą coraz szerszej grupy pacjentów lekarza POZ. Wstępna diagnostyka oraz wczesne wykrycie ostrego zapalenia trzustki (OZT), przewlekłego zapalenia trzustki (PZT) i raka trzustki (RT) umożliwia zastosowanie optymalnego leczenia. W związku z dynamicznym przebiegiem OZT chory z tym rozpoznaniem wymaga hospitalizacji. Prowadzenie pacjentów z PZT polega na leczeniu przeciwbólowym i wyrównaniu zaburzeń gospodarki wewnątrz- oraz zewnątrzwydzielniczej. Wykrycie oraz leczenie raka trzustki na wczesnym etapie jego rozwoju polepsza rokowanie chorych. Powyższe tematy były poruszane na „Digestive Disease Week” (DDW), która jest prestiżową, ogólnoświatową konferencją Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego, organizowaną cyklicznie od wielu lat. W tym roku miejscem obrad, które odbywały się w dniach 21–24 maja 2016 r., było Centrum Konferencyjne w San Diego.