Hyperbaric oxygen therapy as additional treatment in deep sternal wound infections – a single center’s experience - Litwinowicz, Radosław; Bryndza, Magdalena; Chrapusta, Anna; Kobielska, Ewa; Kapelak, Bogusław; Grudzień, Grzegorz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Pooperacyjne zapalenie śródpiersia (DSWI) będące najczęstszym powikłaniem kardiochirurgicznym występuje u ok. 5% pacjentów. Obecnie standardowym leczeniem DSWI jest antybiotykoterapia celowana, chirurgiczne opracowanie rany, resutura mostka oraz terapia podciśnieniowa (NPWT). Niestety w niektórych przypadkach terapia ta jest niewystarczająca i wymaga uzupełnienia o inne metody. Cel: Ocena zastosowania tlenoterapii hiperbarycznej (HBO2) w leczeniu DSWI u pacjentów po operacjach kardiochirurgicznych. Materiał i metody : Retrospektywna analiza została przeprowadzona u 10 pacjentów z rozpoznanym DSWI operowanych w latach 2010–2012. Po 3 miesiącach nieefektywnego leczenia DSWI z wykorzystaniem antybiotykoterapii celowanej, chirurgicznego opracowania rany oraz NPWT pacjentów zakwalifikowano do leczenia HBO2 w modelu 20 sesji, każda po 92 minuty. Wyniki : Po 4 tygodniach HBO2 u 7 pacjentów nastąpiło całkowite zagojenie rany mostka. Jeden pacjent został skierowany na kolejny cykl zabiegów i także u niego nastąpiło zagojenie się rany. U dwóch pacjentów, po 5 i 19 sesjach, HBO2 została przerwana z powodu złej kwalifikacji do procedury. Wnioski : Tlenoterapia hiperbaryczna okazała się skuteczna u 80% pacjentów z rozpoznanym DSWI. Wydaje się skuteczną, tanią oraz bezpieczną metodą wspomagającą w leczeniu szczególnie trudnych, głębokich infekcji ran mostka. Ze względu na małą liczbę opisywanych przypadków otrzymane wyniki powinny stanowić wstęp do dalszych badań. Słowa kluczowe: tlenoterapia hiperbaryczna, pooperacyjne zapalenia śródpiersia.