Surgical treatment of tumours of the sternum – 10 years’ experience - Kozak, Katarzyna; Łochowski, Mariusz; Białas, Adam; Rusinek, Michał; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Guzy mostka spotyka się rzadko i mogą być one złośliwe, łagodne lub zapalne. Cel : Przedstawienie problemów klinicznych, patologicznych i możliwości terapeutycznych dotyczących guzów mostka. Materiał i metody : Przedstawiono 30 przypadków guzów łagodnych i złośliwych mostka leczonych na jednym oddziale w latach 2006–2015. Dziesięć złośliwych nowotworów mostka było zlokalizowanych w trzonie, 2 guzy przerzutowe (raka tarczycy i raka nerki) w rękojeści, a 18 guzów łagodnych w różnych częściach mostka. Rozpoznanie ustalono na podstawie obrazu tomografii komputerowej klatki piersiowej, biopsji chirurgicznej lub wycięcia guza. Wyniki : Guzy złośliwe operowano radykalnie, usuwając fragment mostka wraz z przylegającymi chrzęstnymi odcinkami żeber. Rekonstrukcje mostka wykonywano siatką alogeniczną (polipropylen) i okolicznymi tkankami (najczęściej mięsień piersiowy większy). Stwierdzono jeden zgon pooperacyjny spowodowany zawałem serca. Chorych z guzami złośliwymi kierowano na chemioradioterapię adiuwantową. Po 2 latach odnotowano 4 przypadki nawrotu chrzęstniakomięsaka (wznowa miejscowa w 1 przypadku i przerzuty do płuc w 3 przypadkach). Nie obserwowano nawrotu innych guzów. Wnioski : Leczenie guzów mostka zależy od ich typu histologicznego i możliwości chirurgicznego wycięcia. Rekonstrukcje ściany klatki piersiowej wykonuje się za pomocą materiałów autogennych lub alogennych.