Selected metabolic aspects of elastin and collagen fiber proteolysis in diseases of the respiratory system – the significance of α1 antitrypsin deficiency - Dżeljilji, Agata; Rokicki, Wojciech; Karuś, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Proces destrukcji włókien elastynowych i kolagenowych został przedstawiony na przykładzie zmian w przebiegu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i samoistnej pierwotnej odmy opłucnowej. W 1963 r. Laurell i Eriksson, analizując chorych z niedoborem α1 antytrypsyny, zaproponowali hipotezę elastolityczną w patomechanizmie rozedmy płuc. Był to początek badań, których cel stanowiła analiza tego procesu. Pracę poświęcono nowym doniesieniom naukowym dotyczącym hipotezy elastolitycznej. Do najistotniejszym czynników ryzyka należy m.in. zaburzenie równowagi proteazowo-antyproteazowej oraz niedobór białka α1 antytrypsyny.