Pulmonary artery stump thrombosis developed during the late postoperative period - Akcam, Tevfik Ilker; Kaya, Seyda Ors; Samancilar, Ozgur; Ceylan, Kenan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
U 73-letniego pacjenta 3 lata wcześniej wykonano pneumonektomię lewostronną z powodu płaskonabłonkowego raka płuca. W okresie pooperacyjnym i obserwacyjnym nie stwierdzono powikłań. W ostatnim badaniu tomografii komputerowej (TK) klatki piersiowej obecne były skrzepliny w kikucie lewej tętnicy płucnej. Zastosowano leczenie przeciwzakrzepowe: dożylną heparynę przez 3 dni, a następnie doustną warfarynę. W kolejnych badaniach TK klatki piersiowej odnotowano zmniejszenie rozmiaru skrzepliny.