Cervical esophageal rupture after blunt trauma resulting from a car accident - Misiak, Piotr; Jabłoński, Sławomir; Terlecki, Artur (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Uszkodzenie szyjnego odcinka przełyku w wyniku urazu tępego zdarza się rzadko i w dalszym ciągu wiąże się z dużym odsetkiem zgonów. Objawy kliniczne i wyniki badań obrazowych są często maskowane lub przypisywane innym, częściej spotykanym zmianom, które występują po tępych urazach klatki piersiowej. W poniższym doniesieniu pragniemy zaprezentować przypadek perforacji przełyku w wyniku tępego urazu klatki piersiowej u pacjenta będącego uczestnikiem wypadku komunikacyjnego. Obrażenie to zostało szybko zdiagnozowane w badaniu tomografii komputerowej oraz skutecznie, wcześnie zaopatrzone chirurgicznie w celu zapobieżenia rozwojowi zstępującego zapalenia śródpiersia.