Temporary left ventricular assistance for extreme postoperative heart failure in two infants with Bland-White-Garland syndrome - Urbańska, Ewa K.; Pawlak, Szymon; Grzybowski, Adam; Śliwka, Joanna; Rycaj, Jarosław; Obersztyn-Zawiślan, Anna; Wierzyk, Arkadiusz; Przybylski, Roman (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Zespół Blanda-White’a-Garlanda (BWG), czyli nieprawidłowe odejście lewej tętnicy wieńcowej od pnia płucnego, jest wadą, która prowadzi do niedokrwienia lub zawału mięśnia sercowego. Leczeniem z wyboru jest operacyjne odtworzenie fizjologicznego ukrwienia wieńcowego, a ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych zależy od stopnia uszkodzenia mięśnia sercowego. Autorzy przedstawiają dwa przypadki zespołu BWG, w których zastosowano w okresie pooperacyjnym długoterminowe (175 i 26 dni) wspomaganie lewej komory za pomocą komory typu Berlin Heart. Uzyskano poprawę wydolności mięśnia sercowego z możliwością usunięcia układu wspomagającego i wypisano pacjentów do domu. Ze względu na wystąpienie u pierwszego z niemowląt powikłań krwotocznych i poważnych następstw neurologicznych protokół antykoagulacyjny u kolejnego pacjenta został zmodyfikowany, co spowodowało stabilniejszy okres wspomagania i szybsze jego zakończenie. Wspomaganie lewokomorowe pompą Berlin Heart może być traktowane u najmniejszych niemowląt nie tylko jako pomost do transplantacji serca, lecz przy ograniczonych możliwościach transplantacji w tej grupie wiekowej także jako metoda regeneracji mięśnia sercowego.