Diffuse coronary artery ectasia in a patient with left main coronary artery trifurcation - Wasilewski, Jarosław; Desperak, Piotr; Bujak, Kamil; Głowacki, Jan; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Termin ektazja wieńcowa zarezerwowany jest do opisu wrzecionowatych dylatacji naczyniowych, przy czym średnica poszerzenia powinna być 1,5 raza większa niż średnica nieposzerzonych sąsiednich segmentów tętnic wieńcowych. Ektazje wieńcowe stwierdza się u 3% do 8% pacjentów poddawanych angiografii tomografii komputerowej. W związku z tym, że ektazje często występują u pacjentów z licznymi klasycznymi czynnikami ryzyka, uznaje się je za jedną z form zaawansowanego, miażdżycowego uszkodzenia tętnic. Nie ma konsensusu dotyczącego klinicznego znaczenia ektazji oraz sposobów leczenia, zwłaszcza u pacjentów bez istotnych hemodynamicznie zwężeń. W pracy przedstawiono rzadki przypadek 62-letniego pacjenta z licznymi ektazjami i trifurkacją pnia lewej tętnicy wieńcowej.