Wzmacnianie własnej skuteczności jako metoda profilaktyki II stopnia zmagania się z chorobą nowotworową. Przegląd teorii, wyników badań oraz interwencji psychologicznych zwiększających poczucie własnej skuteczności - Ziętalewicz, Urszula; Kulpa, Marta; Stypuła-Ciuba, Beata J. (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Celem pracy jest prezentacja teorii oraz wyników badań przeprowadzonych w grupach pacjentów onkologicznych i z przewlekłym bólem nad rolą poczucia własnej skuteczności w przystosowaniu do choroby nowotworowej i przewlekłego bólu. Artykuł zawiera ogólne wskazówki, jak powinny być konstruowane interwencje psychologiczne, aby zwiększać poczucie własnej skuteczności u tych pacjentów.