Poziom akceptacji choroby i jakość życia chorych na chłoniaki - Ślusarska, Barbara; Nowicki, Grzegorz Józef; Serwata, Michalina; Zboina, Bożena; Łuczyk, Marta; Szadowska-Szlachetka, Zdzisława (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Wstęp: W pracy dokonano oceny jakości życia oraz poziomu akceptacji choroby u pacjentów z chłoniakami. Choroby nowotworowe układu chłonnego są dla pacjentów trudne do zaakceptowania i determinują jakość życia. Określenie związku pomiędzy poziomem akceptacji choroby a jakością życia chorych na chłoniaki jest wciąż niewystarczające, dlatego podjęto badania. Celem pracy była ocena stopnia akceptacji choroby przez pacjentów z chłoniakami oraz ocena ich jakości życia podczas terapii. Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 105 pacjentów Kliniki Hematologii i Transplantacji Szpiku Kostnego w Kielcach. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem standaryzowanej ankiety jakości życia (skrócona wersja) WHOQOL-BREF ( The World Health Organization Quality of Life – BREF) dostosowanej do warunków polskich oraz Skalę Akceptacji Choroby ( Acceptance of Illness Scale – AIS). Wyniki : Wśród badanych bardzo niski poziom akceptacji choroby stwierdzono u 7,6%, a wysoki poziom akceptacji choroby u 15,2% respondentów. Wszystkie kobiety wskazały, że ich jakość życia jest na średnim poziomie. Wśród mężczyzn tak samo stwierdziło 50%. Im wyższa była akceptacja choroby, tym wyższy poziom jakości życia badanych. Wnioski: Badani prezentują niski i przeciętny poziom akceptacji choroby oraz jakości życia. Jakość życia najniżej oceniono w dziedzinie fizycznej oraz jako indywidualną ogólną percepcję własnego zdrowia. Najwyżej oceniono jakość życia w dziedzinie społecznej. Na akceptację choroby ma wpływ miejsce zamieszkania badanych. Poprawie jakości życia i akceptacji choroby sprzyjają relacje społeczne, czyli wsparcie rodziny i przyjaciół.