Skórne manifestacje w przebiegu autoimmunologicznego zespołu niedoczynnoœci wielogruczołowej typu 1 – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Krahel, Julita A.; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Autoimmunologiczny zespół niedoczynności wielogruczołowej typu 1 (ang. autoimmune polyglandular syndrome type 1 – APS-1) jest odmianą poliendokrynopatii dziedziczoną autosomalnie recesywnie. Oprócz triady objawów (kandydoza skóry i błon śluzowych, niedoczynność przytarczyc i choroba Addisona), mogą być obecne inne dermatozy oraz schorzenia układowe. Cel pracy . Przedstawienie chorej z wieloletnim wywiadem zespołu APS-1, u której oprócz klasycznej triady objawów wystąpiło bielactwo, łysienie oraz hipoplazja szkliwa i paznokci. Opis przypadku . Pacjentka w wieku 43 lat, z wywiadem zespołu APS-1 została przyjęta do Kliniki z powodu nasilenia się zmian o charakterze kandydozy błon śluzowych jamy ustnej. Obserwowano ponadto zmiany troficzne paznokci i szkliwa, uogólnione łysienie oraz rozległe ogniska bielactwa. W wyniku zastosowanego leczenia przeciwgrzybiczego uzyskano częściową poprawę kliniczną. Wnioski. Autoimmunologiczny zespół niedoczynności wielogruczołowej typu 1 obejmuje wiele objawów, potencjalnie zagrażających życiu. Niezbędne jest wielospecjalistyczne postępowanie i ścisła obserwacja pacjentów z tym zespołem.