Ocena skuteczności i tolerancji brachyterapii śródoskrzelowej HDR u chorych na raka płuca – doświadczenia wstępne Zakładu Brachyterapii Centrum Onkologii Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie Oddziału w Gliwicach - Gawkowska-Suwińska, Marzena; Fijałkowski, Marek; Gawlik, Robert; Białas, Brygida; Syguła, Dorota; Plewicki, Grzegorz; Behrendt, Katarzyna; Nowicka, Elżbieta; Zajusz, Aleksander (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Cel: Brachyterapia śródoskrzelowa HDR (BŚ) jest uznana metodą leczenia paliatywnego niedrobnokomórkowego raka płuca (NSCLC). Nie ma jednak zgodności co do optymalnej dawki, sposobu frakcjonowania i częstości powikłań po leczeniu. Celem pracy jest ocena skuteczności paliatywnego leczenia przy zastosowaniu BŚ i częstości występowania poważnych powikłań na podstawie wstępnych doświadczeń oddziału gliwickiego Instytutu Onkologii. Praca przedstawia uzyskane wyniki leczenia (regresję nacieku nowotworowego i zmniejszenie zgłaszanych dolegliwości). Materiał i metoda: U 30 chorych poddanych BŚ z powodu NSCLC przeprowadzono ocenę regresji nacieku, zmiany w natężeniu duszności, kaszlu i krwiopluciu. Dawka planowana wnosiła 18 Gy (obliczana 1 cm od aplikatora) w 3 frakcjach podanych w odstępach tygodniowych. Wyniki: 5 chorych nie ukończyło; 2 umarło z powodu masywnego krwotoku (6,6 proc.), 2 z powodu nasilenia choroby wieńcowej, 1 z powodu pogorszenia stanu ogólnego (u 1 z nich wystąpiła gorączka spowodowana rozpadem w guzie). Średni czas odpowiedzi na leczenie wyniósł 98 dni (3–175). Mediana czasu przeżycia wyniosła 84 dni. Wnioski: BŚ jest skuteczną metodą w leczeniu paliatywnym chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca. Najczęstszym poważnym powikłaniem jest masywny krwotok z drzewa oskrzelowego. Do leczenia nie należy kwalifikować chorych w złym stanie ogólnym, z oczekiwanym czasem przeżycia krótszym niż 1–2 mies.