Skąd ta nienawiść do kardiologów inwazyjnych? - Buszman, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2016)
Sukcesy polskiej kardiologii głośne są na całym świecie – zarówno pod względem dorobku naukowego, jak i organizacyjnego. Efekt populacyjny uzyskany po utworzeniu sieci ośrodków kardiologii inwazyjnej działającej 24 godziny na dobę jest spektakularny: umieralność z powodu choroby wieńcowej i zawału serca spadła odpowiednio o 28 i 48 proc., i to pomimo jednoczesnego braku spadku zapadalności na chorobę wieńcową i ostre zespoły wieńcowe. To przełożyło się bezpośrednio na wydłużenie życia Polaków po 2000 r. Skąd zatem bierze się ta nienawiść do kardiologów inwazyjnych, którzy pracując ponad siły, przyczynili się do tego sukcesu?