JGP – czyli jak, gdzie i po co finansować i rozliczać działalność szpitali - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2016)
System oparty na jednorodnych grupach pacjentów (JGP) jest przeważającą metodą rozliczania i zarazem finansowania leczenia w szpitalach europejskich – takie wnioski nasuwają się po lekturze raportu „DRGs as a financing tool” European Hospital and Healthcare Federation (HOPE). W obliczu nadchodzących zmian w sposobie finansowania szpitali w Polsce warto poznać mechanizmy działania takich systemów w innych krajach europejskich.