Pourazowa zakrzepica zatok żylnych mózgowia jako powikłanie złamania kości podstawy czaszki - Szczygieł, Jarosław; Mazurek, Justyna; Opara, Józef; Wawrzynek, Wojciech; Szczygieł, Rafał; Blaszkowska, Anna; Gorol, Ewa; Pyka, Anna; Rudzińska, Mirosława; Oleszczyk, Krystian (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2016)
Zakrzepica żylna mózgu występuje stosunkowo rzadko, częściej dotyczy osób młodych, a ok. 3/4 chorych stanowią kobiety. Schorzenie to może się przyczynić m.in. do wystąpienia ogniskowych uszkodzeń mózgu. W artykule przedstawiono przypadek młodego mężczyzny po upadku z wysokości z towarzyszącym urazem wielonarządowym (w tym złamaniem podstawy kości czaszki), u którego na podstawie badania rezonansu magnetycznego głowy rozpoznano zakrzepicę zatoki poprzecznej i esowatej po stronie prawej. Pomimo długotrwałego leczenia antykoagulacyjnego nie uzyskano całkowitej regresji zmian zakrzepowych. Przebieg kliniczny opisanego przypadku nasuwa szereg wątpliwości dotyczących sposobu postępowania w tej grupie pacjentów, szczególnie w przypadku możliwych powikłań. Ponieważ dotąd nie ustalono jednoznacznych standardów postępowania terapeutycznego w zakrzepicy żył i zatok mózgu, stanowi ona nadal ważny problem diagnostyczny i terapeutyczny.